Mapa conceptual Psicologia de l’Educació

Què és la psicologia de l’educació?

IMG_9792.JPG

La psicología educativa es una rama de la psicología dedicada a l’estudi de l’aprenentatge i l’ensenyança humana dins dels centres educatius on s’analitzen les formes d’aprendre i d’ensenyar, l’efectivitat de les intervencions educatives amb l’objectiu de millorar el procès, l’aplicació de la psicologia en aquests àmbits és instruir.

Estudia doncs, el comportament i processos mentals en l’àmbit de l’educació.

La psicologia de l’educació neix d’una creença racional, i respon a les necessitats que té l’educació. Aquesta fa de pont entre l’educació i la psicologia. El que busca entre aquestes dos és millorar la pràctica educativa.

Basant-nos en el mapa conceptual, parlarem sobre el seu origen; En aquesta primera part juntem tres temes inicials sobre la psicologia de l’educació: La finalitat, l’origen i l’objecte d’estudi. L’ORIGEN prové d’una creença racional seguida d’un convenciment i una aplicació d’aquests en l’aprenentatge, així portem a terme la psicologia de l’educació, que produeix: FINALITAT una millorar de l’educació. La investigació, els estudis actuals i la formació del professorat, ens porta a la finalitat de la psicologia de l’educació, que és l’estudi dels processos de canvi en les persones. Aquestes finalitats,  comporten una millora de comprensió, la pràctica educativa i el coneixement psicològic.                                    Tractem l’educació com a OBJECTE D’ESTUDI que produeix uns canvis en les situacions d’aprenentatge i ensenyament per trobar la finalitat, que es millorar l’educació.

La segona part del nostre mapa seria el doble concepte de la filosofia de l’educació. Tenim per una banda la psicologia aplicada a l’educació (unidireccional), que enten la psicologia de l’educació com un camp d’aplicació del coneixement psicològic teòric (com conills d’indies per pràctica teòrica de la disciplina). Relació teorico-pràctica. Cal dir que aquesta primera part es veu una mica enrraderida o queda antiga, però igualment acceptada.

L’altre concepte que ens mostra el mapa, és la psicologia de l’educació com a disciplina pont (bidireccional) és caracteritza per plantejaments de psicologia aplicada a l’educació. Totes des parts es veuen coordinades, un canvi en psicologia suposa entendre un canvi també en l’educació, ja que van de la mà.

Per acabar la tercera i última part, es basa en una lectura de l’autor César Coll. Segons Coll hi ha tres dimensions en la psicologia educativa:

– Teorico-conceptual: Inclou  coneixements sobre els components psicològics dels fenòmens educatius.                                                                                                                 – Tecnològic-projectiva: Inclou un conjunt de coneixements  sobre la planificació i el disseny de processos educatius.                                                                                                                   – Tècnico-pràctica: Inclou una sèrie de coneixements, sobretot de caire tècnic i instrumental, orientats a la intervenció directa en el desenvolupament de la funció docent.

Coll també ens parla de la triple finalitat que la psicologia de l’educació té;                              1. La comprensió de processos, 2. l’optimització de processos i 3. una millora de la praxis. 

Bibliografia i Webgrafia:

https://es.wikipedia.org/wiki/Psicolog%C3%ADa_educativa

https://meraguayo93.wordpress.com/que-es-la-psicologia-educativa/

https://www.cop.es/perfiles/contenido/educativa.htm

Alcázar-Córcoles, M.A. (2007). Revista de Didácticas Específicas, nº3, pp. cv-cv, 2010.

Coll, C. (1983). Psicología de la Educación: ciencia, tecnología y actividad técnico práctica. Estudios de Psicología.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s